НАВІГАЦІЯ

Російська імперія: намісництва Поділля та Волині 1796

У 1793 р. вiдбувся другий подiл Польщi, у 1795 р. - третiй, внаслiдок чого Правобережжя захопила Росiйська iмперiя, утворивши на цих землях Волинське, Подільське і Брацлавське намісництва. 22 січня 1796 р. затверджено знаки для новоприєднаних міст. У цих гербах прослiдковується виразна полiтична тенденцiя задоволення iмперських амбiцiй. Так, для адмiнiстративних центрiв цих територiальних одиниць мiськi герби подано на щитках, помiщених на грудях iмперського чорного двоголового орла "для означения присоединения и подданства сего края к Российской имnерии..." При цьому для Брацлава залишено надавий 1791 р. герб (у червоному пoлi срiбна фортеця зi  зруйнованою вежею), для Кам'янця-Подiльського зображення св.Юрiя замiнено модифiкацiєю територiального герба (у синьому полi золоте  16-променеве сонце, над ним хрест), а для Новограда-Волинського взято видозмiну волинського земельного знака (у золотому пoлi червоний хрест). Bci ж повiтовi мiста отримали перетятi щити, у верхньому пoлi яких фiгурували намiсницькi орли, а в нижньому - герб конкретного мiста.

Брацлавське намісництво

У Брацлавському намiсництвi давнi символи чи їx видозмiни залишилися у Вiнницi (у червоному полi двi перехрещенi шаблi, над ними хрест iз роздвоєним нижнiм кiнцем), Сквири (за гербом 1791 р., але брама перетворилася на стiну, на вежi замiсть прапорця з'явився чотирираменний хрест), Гайсина (у зеленому полi орлине крило), Хмiльника (у синьому полi вежа та фортечна стiна) та Липовця (срiбний бик у червоному полi, трактований як символ розвинутого тваринництва). Новi знаки, що характеризували природне багатство, географiчне розташування чи господарську дiяльнiсть затверджено для Туль­чина (у синьому пoлi три снопи жита), Бершадi (у срiбному полi земляне укрiплення), Могилева (у срiбному полi винограднi лози), Лiтина (у срiбному полi двi сосни, обабiч яких по ялинi), П'ятигiр (у синьому полi зорана нива, на яку iз золотої хмари з рогу достатку сиплеться зерно), Ямполя (у зеленому полi срiбна рiка з порогами та два судна, що  будуються на березi) та Махнiвки (у зеленому полi ткацькi приладдя та два тюки з товарами).
Брацлав
Брацлав_Бершадь
Брацлав_Вінниця
Брацлав_Гайсин
Брацлав_Липовець
Брацлав_Літин
Брацлав
(Брацлавъ)
Бершадь
(Бершадъ)
Вінниця
(Винница)
Гайсин
(Гайсинъ)
Липовець
(Липовецъ)
Літин
(Литинъ)
 
Брацлав_Махнівка
Брацлав_Могилів
Брацлав_П'ятигори
Брацлав_Сквира
Брацлав_Тульчин
 
Махнівка
(Махновка)
Могилів-Поділ.
(Могилевъ)
П’ятигори
(Пятигоры)
Сквира
(Сквиря)
Тульчин
(Тульчинъ)
 
Брацлав_Хмільник
Брацлав_Ямпіль
 
 
 
 
Хмільник
(Хмѣльникъ)
Ямпіль
(Ямполь)
 
 

Волинське намісництво

Серед мiст Волинськоrо намiсництва старi знаки чи їx модифiкацiї зберегли Житомир (у синьому полi мiськi ворота з трьома вежами), Заслав (у червоному пoлi Погоня в брамi з трьома вежами), Овруч (у червоному пoлi архангел Михаїл з мечем i терезами на хмарi), Острог (у червоному полi п'ятиглавий собор), Рiвне (у синьому полi три срiбнi вежi з воротами) та Чуднiв (у синьому полi срiбна фортеця та рука з мечем). Для трьох iнших мiст, правдоподiбно, впроваджено новi знаки: для Дубровицi - у синьому полi якiр (вказує на вигiдне для рiчкового судноплавства розташування мiста); для Лабунi - у срiбному полi яблуня з плодами (означає природнi багатства); для Радомишля - у синьому полi три срiбнi голуби летять iз запалами (у пам'ять легендарної помсти княгинi Ольги древлянам, хоча це стосувалося древнього Коростеня, який розташовувався поблизу цього повітового центру). Хоча нe були офіцiйно затвердженi герби Луцька, Володимира-Волинського, Дубна та Кременця, проте цi мiста й надалi користувалися своїми давнiми знаками чи їx модифiкацiями.
Волинь_Новоград
Волинь_Домбровиця
Волинь_Житомир
Волинь_Ізяслав
Волинь_Ковель
Волинь_Лабунь
Новоград-Волин.
(Новоградъ)
Дубровиця
(Домбровица)
Житомир
(Житомир)
Ізяслав
(Заславъ)
Ковель *
(Ковель)
Лабунь
(Лабунь)
 
Волинь_Овруч
Волинь_Острог
Волинь_Радомисль
Волинь_Рівне
Волинь_Чуднів
 
Овруч
(Овручь)
Острог
(Острогъ)
Радомишль
(Радомысль)
Рівне
(Ровно)
Чуднів
(Чудновъ)
 
 
 
Волинь_Луцьк
 
 
 
Володимир-Вол. *(Владимиръ)
Кременець *
(Кременецъ)
Луцьк *
(Луцкъ)
 
 
* герби є проектами, що не затверджені офіційно.

Подiльське намісництво

У Подiльському намiсництвi старi герби чи їх елементи зберегли Вербовець (у червоному полi рука в панцирi з мечем), Летичiв (у синьому полi срiбний вовк), Проскурiв (у синьому полi три золотi перехрещенi стрiли), Старокостянтинiв (у чер­воному полi лук зi стрiлою, пiд ним 6-променева зiрка i пiвмiсяць), Ушиця (у срiбному полi шiсть гiр, на середнiй - червоний хрест). Новi знаки розроблено для Базалiї (у синьому по­лi двi руки та тюки з товарами), Городка (у червоному полi срiбна мiська стiна помiж двох золотих гiр), Зiнькова (у синьому полi срiбна пiрамiда з кам'яних плит) та Ямполя (у зеленому полi срiбна крейдяна гора).
Поділля_Кам'янець
Поділля_Базалія
Поділля_Вербовець
Поділля_Городок
Поділля_Летичів
Поділля_Проскурів
Кам’янець-Поділ.
(Каменецъ)
Базалія
(Базалія)
Вербовець
(Вербовецъ)
Городок
(Грудекъ)
Летичів
(Летичевъ)
Проскурів
(Проскуровъ)
 
Поділля_Смотрич
Поділля_Стара-Ушиця
Поділля_Старокостянтинів
Поділля_Ямпіль
 
 
Смотрич *
(Смотричь)
Стара Ушиця
(Ушица)
Старокостянтинів
(Ст. Константиновъ)
Ямпіль
(Ямполь)
Дубно *
(Дубно)
Джерело: А.Б. Гречило, Українська міська геральдика. Київ, Львів, 1998. – 192 с.